Van bus naar camper: zo bouw je jouw droomhuis op wielen

Van bus naar camper: zo bouw je jouw droomhuis op wielen

Droom je ervan om met je eigen camper Europa door te reizen of gewoon weekendjes weg te gaan in eigen land? Dan is het ombouwen van een bus naar een camper een leuk idee om die droom werkelijkheid te maken.

Je bespaart niet alleen kosten ten opzichte van een kant-en-klare camper, maar je kunt de camper ook helemaal naar eigen smaak en wensen inrichten. In dit blog lees je wat er allemaal komt kijken bij het ombouwen van een bus tot camper, van de eerste schroef tot slimme beveiliging.

Waarom een bus ombouwen tot camper?

Een bus biedt veel flexibiliteit: je kiest zelf de indeling, de materialen en het comfortniveau. Bovendien kun je klein beginnen en stap voor stap uitbreiden. Veel mensen kiezen voor een gebruikte bestelbus zoals een Mercedes Sprinter, Renault Master, Fiat Ducato of Volkswagen Crafter. Deze zijn ruim, relatief betaalbaar en volop verkrijgbaar.

Stap voor stap: je bus ombouwen tot camper

Stap 1. Kies de juiste bus

Let op de staat van de motor, de kilometerstand, roestvorming en de APK. Check ook of de bus voldoet aan milieuzones in steden. Denk verder na over de lengte en stahoogte: wil je rechtop kunnen staan of vind je dat niet belangrijk?

Stap 2. Maak een ontwerp en plan je indeling

Bepaal waar je wilt slapen, koken, zitten en opbergen. Houd rekening met gewichtsverdeling en zorg dat alles veilig bevestigd kan worden. Meet de bus goed op en maak een plattegrond op schaal, zodat alles wat je in de camper wilt inbouwen straks nog past.

Stap 3. Isoleren en ventileren

Isolatie is onmisbaar voor comfort en temperatuurregulatie. Populaire isolatiematerialen zijn Armaflex, XPS platen en schapenwol. Vergeet ook niet voldoende ventilatie in te bouwen, bijvoorbeeld met een dakraam of ventilatierooster, ook kun je een dakventilator overwegen.

Stap 4. Vloer, wanden en meubels

Na het isoleren kun je de vloer leggen (bijvoorbeeld vinyl of laminaat), de wanden aftimmeren en starten met de bouw van meubels. Denk aan een bed dat je kunt ombouwen tot bank, een keukentje met opbergruimte en bovenkasten.

Stap 5. Elektriciteit en water

Plaats een huishoudaccu (liefst met laadopties via zonnepaneel, walstroom of dynamo), een omvormer, stopcontacten en verlichting. Voor water heb je minstens een schoon- en vuilwatertank nodig, eventueel met dompelpomp en kraan.

Stap 6. Gas en koken

Veel mensen kiezen voor een gasfornuis met gasfles in een gasdichte kist met ventilatie naar buiten. Alternatief: elektrisch koken op inductie als je voldoende accucapaciteit hebt. Je kunt ook voor een losse bbq of wok kiezen die op gas werkt. Deze kun je opbergen in een handige reistas, zodat je ruimte bespaart op de keuken.

Stap 7. Keuring en kentekenwijziging

Wil je profiteren van het lagere belastingtarief voor campers? Dan moet je voertuig aan RDW-eisen voldoen (zoals stahoogte, slaap- en kookmogelijkheid, vaste tafel). Laat de bus daarna keuren en het kenteken omzetten naar camper.

Vergeet de beveiliging niet: bescherm je buscamper tegen diefstal

Een zelfgebouwde camper is niet alleen kostbaar in geld, maar ook in tijd, energie en emotionele waarde. En helaas zijn campers geliefd bij dieven. Naast goed hang- en sluitwerk is een versnellingsbakslot voor campers aan te raden.

Wat is een versnellingsbakslot?

Een versnellingsbakslot, zoals een BearLock, blokkeert de versnellingspook van je camper mechanisch. Als het slot vergrendeld is, kan de versnellingspook niet meer worden gebruikt, wat voorkomt dat je bus wordt meegenomen.

Het slot zit vaak onzichtbaar ingebouwd en is daardoor lastig te forceren. In tegenstelling tot een stuurslot of wielklem is het niet van buitenaf te verwijderen en biedt het dus een hogere mate van veiligheid.

Waarom kiezen voor een versnellingsbakslot?

  • Onzichtbaar en niet storingsgevoelig (geen elektronica, maar alleen mechanische onderdelen)
  • Bewezen effectief tegen diefstal
  • Veel verzekeraars geven korting als je de camper met een versnellingsbakslot hebt uitgerust
  • Ook geschikt in combinatie met andere beveiligingsmiddelen, zoals een alarmsysteem of gps-tracker voor nog betere beveiliging van je camper.

Geniet van het bouwen én het reizen

Het ombouwen van een bus naar een camper is een avontuur op zich. Je leert nieuwe skills, bouwt iets unieks en legt de basis voor jarenlang reisplezier. Of je nu kiest voor een simpele weekender of een volwaardige off-grid camper, het is jouw project. En met een goede beveiliging kun je er met een gerust hart van genieten. Fijne vakantie!

About Author

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *