Het energiepositief maken van de gebouwde omgeving

Wanneer we het energieverbruik op Europees niveau onder de loep nemen kan er niet anders dan vastgesteld worden dat deze toeneemt. Daarnaast is het echter zo dat de voorraad met fossiele brandstoffen langzaam maar zeker opraakt. Voor ongeveer 40 procent van het volledige energieverbruik geldt dat ze plaatsvindt binnen de zogenaamde gebouwde omgeving. Het is de doelstelling van onze overheid om ervoor te zorgen dat deze volledig energieneutraal is tegen het jaar 2050. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen zullen er echter nog flinke stappen gezet moeten worden. Welke stappen dat zijn laten we je graag ontdekken in dit interessante blogartikel.

Energieneutraal

Wanneer we een blik werpen op de verschillende gebouwen die er in Nederland zijn terug te vinden wordt meteen duidelijk dat er bij allemaal sprake is van een zogenaamd gebouwgebonden energieverbruik. Zoals de naam al aangeeft betreft het hier het energieverbruik dat specifiek geldt voor het pand in kwestie. Om een energieneutrale gebouwde omgeving te kunnen realiseren is het van belang dat dit verbruik kan worden gecompenseerd door hernieuwbaar opgewekte energie. Daarmee wordt ze CO2-neutraal gemaakt. Eén van de oplossingen schuilt in het realiseren van zogenaamde energiepositieve gebouwen. Hiervoor geldt dat het duurzame gebouwen zijn die in staat zijn om zelf energie te produceren waardoor ze hun eigen energieverbruik kunnen compenseren. Dat is echter niet alles. Daarnaast geldt voor deze gebouwen namelijk ook dat ze zelf voldoende energie kunnen opwekken voor het eigen verbruik waarvan sprake is.

Een duurzame gebouwde omgeving realiseren? Dit zijn de mogelijkheden!

Verschillende zaken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het kunnen realiseren van een duurzame gebouwde omgeving. Om te beginnen kan er op vlak van energieopwekking worden gekeken naar niet alleen zonnepanelen, maar ook alternatieven voor fossiele brandstoffen. Daarnaast dient er ook aandacht te worden besteed aan de opslag van energie. Een optie die op dit vlak mogelijkheden biedt is de warmtebatterij. Voor dit type batterij geldt dat ze verschillende vormen van energie kan opslaan. Het gaat hierbij dan niet alleen om zonne-energie, maar ook om windenergie.

Eveneens van cruciaal belang voor het kunnen realiseren van een echt duurzame gebouwde omgeving is dat de plaats waar de energie wordt opgewekt op zo kort mogelijke afstand is gelegen als de plaats waar de energie wordt gebruikt. Ook de ontwikkeling van allerhande concepten om warmte op te wekken of opnieuw te kunnen gebruiken is de moeite waard. Uiteraard spreekt het voor zich dat er ook steeds moet worden toegezien op mogelijkheden die efficiënter omgaan met energie mogelijk moeten maken.

Het enorme potentieel van circulair bouwen

Willen we de klimaatdoelstellingen voor de gebouwde omgeving kunnen behalen? Dan moet ook de kaart van circulair bouwen worden getrokken. Bij deze vorm van bouwen wordt zoals de naam al aangeeft het principe van circulariteit toegepast. Er is sprake van circulair bouwen wanneer er zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen worden gebruikt. Bovendien moet er ook strikt op worden toegezien dat er tijdens het volledige bouwproces zo weinig mogelijk vervuiling plaatsvindt.

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *