verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

Wat is het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?

Net als zomer- en wintertijd hebben we ook zomer- en winterbanden voor de auto! Vaak verwisselen we de banden niet eens, terwijl dat wel belangrijk is. Maar waarom is het zo belangrijk om in het juiste jaargetijde met de juiste banden te rijden? Wij leggen het uit!

Als we eenmaal een paar banden onder onze auto hebben denken we er niet meer over na om die bij een ander jaargetijde te wisselen. Hebben we zomerbanden in de zomer? Dan hebben we die ook vaak in de winter. Maar dat is helemaal niet verstandig. Want banden zijn een van de belangrijkste auto onderdelen. Winterbanden zorgen ervoor dat als het kouder is dan 7 graden je meer grip op de weg hebt, dan bij zomerbanden. Dat is niet alleen bij sneeuw, maar ook als het geregend heeft en het wegdek nat is.

Remweg voorbeeld

We beginnen even met een voorbeeld om het belang van het rijden op de juiste banden aan te tonen. De banden zijn natuurlijk gemaakt zodat zij zich onder bepaalde weersomstandigheden op z’n best functioneren. Dit resulteert in onder andere een kortere remweg. Een voorbeeld: als het warmer is dan 15 graden en je rijdt op zomerbanden zo’n 50 kilometer per uur, dan heb je – op een droog wegdek – 12 meter om stil te kunnen staan. Maar rijd je op winterbanden even hard en het is even warm dan heb je ongeveer 15 meter nodig om stil te staan. Dat zijn toch 3 cruciale meters extra. Als de temperatuur boven de 35 graden komt, zal de remprestatie met 30% verminderen. Rekensom leert ons dus dat je hier bijna 20 meter nodig hebt om uiteindelijk stil te staan.

Zomerbanden

De banden worden dus afgestemd op de temperaturen waarin ze horen te rijden. Voor de zomerbanden geldt dus dat bij warme temperaturen (zowel lucht als asfalt) de band beter functioneert. Wordt het kouder, dan wordt het rubber van de band minder elastisch en ook harder. Dit gebeurt al bij 7 graden. Je kunt dan aan de auto merken dat hij minder lekker op de weg ligt, omdat je minder grip hebt. En zoals net gezegd: je remweg wordt langer.

Winterbanden

De winterbanden zijn van een zachter rubber dan de zomerbanden gemaakt en hierdoor hebben ze meer grip als het kouder is. Daarnaast heeft een winterband inkepingen die voor meer grip zorgen als het sneeuwt. Dan kun je denken: dan rij ik in de zomer toch ook gewoon op winterbanden? Maar ook dat is niet slim. Het rubber is te zacht als het weer warmer wordt. Hierdoor heb je weer minder grip en een langere remweg. Daarnaast slijt hij een stuk sneller.

Heb je uberhaupt nog geen auto, maar zet dit je wel aan het denken? Kijk voor jezelf dan eens of een auto kopen, huren of private leasen bij je past.

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *