3 handige data integratie oplossingen voor jouw bedrijf

3 handige data integratie oplossingen voor jouw bedrijf

Om bedrijfsprocessen op de juiste manier te kunnen inrichten en efficiënt en effectief te kunnen werken is data onmisbaar. Data is daarom het belangrijkste bezit van iedere organisatie. Wie inzicht heeft in alle belangrijke gegevens van de organisatie en deze op de juiste manier analyseert, kan de concurrentie namelijk voorblijven. Het is echter vaak lastig om alle relevante data te vangen, samen te brengen en overzichtelijk beschikbaar te maken. Data integratie door middel van goede integratie software biedt gelukkig uitkomst. Weten welke data integratie oplossing het beste past bij jouw bedrijf? Wij bepreken drie van de meest gebruikte oplossingen.   

Data integratie oplossing #1 – Enterprise Resource Planningsystemen (ERP)

Voor goede data integratie kan allereerst gekozen worden voor de aanschaf van een ERP-systeem. Deze data integratie oplossing wordt reeds door veel bedrijven gebruikt. ERP is geschikt voor de digitale integratie van alle operationele bedrijfsprocessen, waardoor deze continu geëvalueerd en verbeterd kunnen worden. Voorbeelden van dergelijke bedrijfsprocessen zijn bijvoorbeeld de planning, de financiën, de planning, voorraadbeheer en de inkoop- en verkoopprocessen. Door de informatie uit al deze processen te integreren en uit te wisselen kan een efficiënte en soepele bedrijfsvoering gerealiseerd worden. Nadeel is wel dat het implementeren van een standaard ERP-systeem vraagt om het aanpassen van bestaande bedrijfsprocessen. Dit is vaak lastig en tijdrovend. Een volledig passend ERP-systeem laten bouwen is daarom het meest effectief. Dit vraagt uiteraard wel om een flinke investering.

Data integratie oplossing #2 – MDM-oplossingen (Master Data Management)

Master Data Management (MDM) is een data integratie oplossing die het mogelijk maakt om alle (klant)data op één plaats te centraliseren. Een MDM-systeem maakt het daarmee mogelijk om een 360-graden beeld van alle bedrijfsdata te generen. MDM maakt het daarnaast mogelijk om snelle aanpassingen door te voeren binnen alle systemen van de organisatie. Met een Master Data Management zorg je ervoor dat alle relevante bedrijfsdata altijd up-to-date is en dat de data makkelijk te raadplegen is. Hierdoor wordt transparantie en efficiëntie bereikt en voorkom je dat medewerkers dubbele handelingen moeten verrichten.

Data integratie oplossing #3 -Extract, transfer and load (ETL)

Waar MDM zich met name richt op het integreren en op één plaats inzichtelijk maken van data, focust de data integratie oplossing ETL zich meer op het technische proces. ETL staat voor het extraheren, transformeren en laden van data. De oplossing richt zich dus met name op het tussen systemen verplaatsen van data. Dit doet een ETL-systeem door de data zo te transformeren dat deze eenvoudig in ieder systeem kan worden ingeladen. Doordat het ETL-systeem data codeert, hergebruikt en transformeert wordt het voor alle medewerkers van een organisatie mogelijk om deze data te begrijpen en analyseren. Dit maakt het continu verbeteren van bedrijfsprocessen veel eenvoudiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *