onmisbare-dingen-voor-projectmanagement

4 dingen die onmisbaar zijn voor een goed projectmanagement

Er is meer dan enkel de uitvoering nodig om een project succesvol tot een einde te brengen. Het is dan ook niet gek dat veel projecten boven de begroting of na de deadline eindigen. Maar hoe zorg je nu voor een goed projectmanagement? Je kunt bijvoorbeeld denken aan werknemers inzetten met passende vaardigheden en/of de juiste software te gebruiken. Hieronder benoemen wij 4 dingen die nodig zijn om een project succesvol te realiseren.

De juiste mensen voor een project 

Vaak wordt er bij de samenstelling van een projectteam enkel naar de beschikbaarheid gekeken. Wie heeft er tijd? Diegenen worden ingezet voor een project. Dit is echter geen goede keuze. Het is veel belangrijker om de juiste ervaring en kennis bij elkaar te zetten, in plaats van de beschikbaarheid. Kijk kritisch naar het team dat een opdracht gaat realiseren. Het is beter om direct goed aan een opdracht te beginnen, dan het achteraf te herstellen van fouten. Dat gaat geld én tijd kosten.

Zorg voor een helder doel 

Het gebeurt regelmatig dat een project aangenomen wordt, terwijl het niet helemaal helder is wat er nu verwacht wordt. Hier is het projectmanagement dus niet op orde. Zorg dat de afspraken duidelijk zijn voordat je hieraan begint. Dit is een fijne bijkomstigheid voor de projectleider, de mensen die eraan werken en ook zeker voor de klant. Is het eindresultaat voor iedereen hetzelfde? Dan kan er begonnen worden. Wie heb je voor de klus nodig? Hoeveel tijd is hiervoor beschikbaar? Welke deadlines zijn er? Dat zijn vragen waar je aan kunt denken bij een goed projectmanagement.

Maak een goede inschatting van uren 

Een inschatting maken van het werk dat in een project gaat zitten is een lastige opgave. Vooral als het gaat om maatwerk. Hierbij is het belangrijk dat je ook kijkt naar eerdere projecten. Kwamen we hier tijd te kort? Of redden we dit gemakkelijk met het geschatte budget en de afgesproken deadline? 

Probeer als projectmanager niet alles te bepalen 

De projectmanager is verantwoordelijk voor de planning en voortgang van een project. Er moet binnen de begroting gewerkt worden en de deadline moet in de gaten worden gehouden. Maar, dit betekent niet dat de projectmanager moet bepalen hoe dit gerealiseerd gaat worden. Zorg ervoor dat iedere specialist uit het team zijn of haar expertise inzet om het doel te bereiken. Enkel op deze manier is het mogelijk om een goed projectmanagement te hanteren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *