Arbeidsdeskundig onderzoek voor een verantwoorde re-integratie

Het komt natuurlijk voor dat medewerkers langere tijd niet inzetbaar zijn wegens persoonlijke gezondheidsklachten. Het is in zo’n geval vrij vervelend voor u als ondernemer, gezien het vanaf een afstand lastig inschatten is, wat maakt dat je medewerker niet inzetbaar is. Vaak is het ook vervelend voor de medewerker zelf, gezien deze zich in een impasse bevindt. Deze kan in zo’n situatie moeilijker verbaliseren wat er aan de hand is en ervaart daar ook juist spanningen door. Hier zijn goede oplossingen voor te vinden middels arbeidsdeskundig onderzoek.

Hoe helpt arbeidsdeskundig onderzoek nu precies?

Een arbeidsdeskundig onderzoek richt zich op het werkvermogen van de medewerker en brengt hiervoor helder inzichtelijk wat de opties zijn voor u en uw medewerker om het werk te vervolgen. Er worden hiervoor diverse re-integratie mogelijkheden getoetst. Is van de medewerker nog te verwachten dat deze het eigen werk kan oppakken? Dit zou al kunnen opleveren dat enkele aanpassingen de situatie al heel wat verbeterd. Zodra dit niet op gaat, dan wordt er gekeken naar ander gepast werk dat beschikbaar is binnen uw onderneming. Als uw onderneming daar geen middelen toe heeft dan kan een tweede spoortraject helpen. In dat geval zal het onderzoek zich vervolgen buiten uw onderneming, zodat de medewerker zich thuis kan voelen bij een andere werkgever.

Een onderzoek is bij gevallen van langdurig verzuim niet vrijblijvend. De Wet Verbetering Poortwachter stelt dat de werkgever een tweede spoor moet kunnen inzetten met de medewerker, uiterlijk voor dat het eerste volledige verzuimjaar is afgerond. Een arbeidsdeskundig onderzoek is daarom verstandig om eerder uit te voeren. ADEA helpt u graag bij het inschatten wanneer het verstandig is om hier in uw geval mee te beginnen. Kijk hiervoor gerust verder op: https://www.adea.nl/werkgever/arbeidsdeskundig-onderzoek/

Hoe gaat het een arbeidsdeskundig onderzoek nu in zijn werk?

Het arbeidsdeskundig onderzoek start met een gesprek binnen 24 uur na de eerste aanmelding met alle partijen apart en tezamen. Er zal dan een dossier worden opgesteld voor de medewerker en een onderzoek worden gedaan naar de belasting van het werk, en het vermogen om die last te dragen. Er zal ook een bezoek aan de werkplek gebracht worden, om de fysieke omstandigheden te kunnen waarnemen. Dit zijn belangrijk stappen die een gedegen voorbereiding helpen treffen om er in goed overleg samen uit te komen.

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *