veilig online thuiswerken 1

Maak online thuiswerken veilig met deze tips.

Dat er steeds meer mensen thuiswerken zien wij als een positieve ontwikkeling. Net zoals met alles heeft ook thuiswerken voor en nadelen. Dankzij het Corona beleid zijn heel veel mensen abrupt thuis gaan werken. Al snel werd het duidelijk wat hier de voordelen van waren, denk aan minder files, minder verkeer en dus uitstoot. En in veel gevallen zelfs meer productiviteit.

Maar wat zijn dan de nadelen?

Er zijn meer maatschappelijk georiënteerde maatregelen te noemen maar een veel voorkomend probleem met thuiswerken is de online veiligheid. De meeste mensen hebben namelijk anno 2020 nog steeds hun internet beveiliging niet op orde. Waar je vroeger snel klaar was met het installeren van een firewall, virusscanner en wellicht wat anti malware software. Is dat nu niet meer voldoende omdat er meerdere gevaren op de loer liggen.

Wat zijn de gevaren van online thuiswerken?

Virussen en malware (malafide software) zijn nog steeds een probleem maar gelukkig eenvoudig te herkennen en of stoppen. Wat een groter probleem aan het worden is zijn de vele datalekken en de onbeveiligde verbindingen en dat met name de openbare wifi netwerken, maar ook de meeste thuisnetwerken zijn makkelijk op in te breken voor hackers.

Deze gevaarlijke cocktail maakt het voor kwaadwillende kinderlijk eenvoudig om gevoelige informatie te ontdekken. Dit kan zowel privacy gevoelige informatie zijn zoals je wachtwoorden waarmee ze nog meer kwaad kunnen door op allerlei accounts in te breken. Maar ook gevoelige bedrijfsinformatie ligt ten prooi en is makkelijker te vinden nu veel mensen thuiswerken.

Wat kun je hier tegen doen?

Oftewel hoe kun je je online beveiliging upgraden. Het probleem zit hem nu vooral in het gedrag van mensen. Datalekken zullen altijd plaats blijven vinden. Hoe goed de IT afdeling van een bedrijf alles ook heeft dichtgetimmerd er zal altijd een moment komen dat een hacker hun te slim af is. 

Je wachtwoordbeheer upgraden. 

Wanneer er een datalek plaatsvindt en een groep hackers over je wachtwoord met e-mail adres weet te beschikken wil je niet dat deze op al je accounts kunnen inloggen om nog meer schade aan te richten. Dit kun je simpel voorkomen door niet overal hetzelfde wachtwoord en of combinatie wachtwoord met e-mailadres te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om moeilijk te kraken wachtwoorden te gebruiken. Een combinatie van letters, cijfers en symbolen wordt ten strengste aangeraden.

Wat heel begrijpelijk is, is dat het managen van honderden accounts met verschillende wachtwoorden bijna niet te doen is. Daarom raden wij aan om een wachtwoordmanager te gebruiken. Hier lees je meer over het gebruik hiervan en wat onder andere de beste wachtwoordmanagers zijn.

Beveilig je internet data gebruik.

Dit kun je het beste doen met een VPN. Een virtueel privénetwerk. Veel bedrijven hebben een eigen VPN waar mensen thuis gebruik van kunnen maken. Echter heel veel bedrijven ook niet, en de mensen die dit wel voor hun bedrijf gebruiken gebruiken dit vaak niet wanneer ze voor persoonlijke doeleinden online zijn. 

Met een VPN versleutel en anonimiseer je allee verstuurde data via het internet. Daarnaast maak je gebruik van snelle veilige servers. Mocht onverhoopt toch iemand je data weten te onderscheppen dan kunnen ze dit niet inzien omdat dit zogenoemd “encrypted” (versleuteld is) 

Het gebruik van een VPN dienst in combinatie met een wachtwoord manager verhoogt het niveau van je persoonlijke online beveiliging aanzienlijk. Op dezelfde website als waar je zojuist een overzicht van software voor password managers kon inzien. Hebben ze een zelfde soort lijst met de beste VPN diensten.

Beveilig je thuisnetwerk.

Als laatste tip en in feite een inkoppertje die veel mensen toch altijd nog laten liggen is het beveiligen van je thuis wifi met een wachtwoord. Dit gebeurd nog te weinig en daardoor kunnen onbevoegde makkelijk mee kijken met wat er gebeurd op je thuis wifi netwerk. Bedenk een niet te raden wachtwoord en stel je apparaten in zodat je deze niet steeds hoeft in te typen en je bent veel beter online beveiligd, ook wanneer je veel thuis werkt.

Daarnaast is het gebruik van openbare wifi netwerken af te raden. tenzij je VPN software hebt geïnstalleerd die alles data versleuteld. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *