Tips voor betere huwelijksvideo's

Tips voor betere huwelijksvideo’s

Philip White wordt beschouwd als een van ’s werelds grootste evenementen filmers en heeft al geschoten voor klanten als leden van koninklijke families en sterren uit de film-, televisie- en sportwereld. Hier presenteert Philip zijn deskundige tips over camera, apparatuur en opnametechnieken om uw huwelijksvideo’s te helpen zich te onderscheiden van de concurrentie.

Nieuwkomers in de huwelijks videograaf vragen me bijna dagelijks om professioneel advies. In dit artikel deel ik enkele tips en inzichten op basis van mijn eigen ervaringen. Ik vind het echter veel belangrijker om een werkwijze te ontwikkelen die past bij je eigen stijl als videograaf. Het verbaast veel mensen in eerste instantie dat ik, in vergelijking met veel andere videomakers, niet aankom met een busje vol met apparatuur. Mijn tas is klein en bevat meestal mijn Sony α7S II digitale camera en een handvol kleine voice recorders van Sony. Onlangs had ik ook de mogelijkheid om een PXW-FS5 te huren. Dan is er een monopod en een paar kleine reisstatieven en is de uitrusting klaar. Maar laten we aan de slag gaan…

1. de eigen stijl telt

Bij het filmen van bruiloften zijn er geen “goede” of “foute” methodes. Ik heb echter elk aspect van de gebeurtenissen van de dag zorgvuldig geanalyseerd – de structuur, de mensen en de details – en dit alles heeft invloed op de schietpartij. Mijn persoonlijke benadering is gebaseerd op vier sleutelbegrippen:

Eenvoud: Houd alles zo eenvoudig mogelijk: processen, communicatie, opnames en bewerkingen.

Discretie: Idealiter zou niemand moeten merken dat je een video-opname maakt. Hierover later meer.

Snelheid: je moet je vrij kunnen bewegen en creatief kunnen schieten.

Onbevreesdheid: Je moet ook genoeg zelfvertrouwen hebben om op je eigen manier te werken. Alle video’s moeten uw creatieve stempel dragen.

2. probeer geen Hollywood-film te maken.

Echte films gaan over controle. Tekens en locaties worden zorgvuldig gekozen. Er wordt een script geschreven en alles wordt zorgvuldig gerepeteerd. Als iets niet werkt, wordt het weer geschoten. Maar als huwelijksfilmer heb je bijna geen controle over deze belangrijke aspecten: personages, locaties en belichting zijn volledig voorgeprogrammeerd. Maar u kunt dit ook in uw voordeel gebruiken. Zie het meer als een documentaire en niet als een blockbuster en vergeet nooit dat dit een heel bijzondere dag is voor uw klanten en niet een filmset.

3. eenvoudig is beter

Met mijn minimalistische aanpak kan ik me op elk moment vrij bewegen. Ik heb meer tijd om opnames te maken. Maar het beste is dat ik de aandacht niet op mezelf vestig.

4. bekendheidswinst

Menig videograaf komt op een bruiloft aan met zes of meer lenzen, inclusief enorme zooms. Ik gebruik daarentegen slechts twee lenzen (85 mm voor 95% van de dag en een 24 mm groothoeklens), waarmee ik perfect vertrouwd ben. Omdat ik de hele dag met dezelfde brandpuntsafstand werk, weet ik instinctief hoe mijn beeld eruit zal zien voordat ik de camera in positie breng. Concentreer je op een paar lenzen en je werk wordt beter. U zult sneller werken en gedwongen worden interessantere compositorische beslissingen te nemen.

5. geen apparatuur, geen stigma

Buitenstaanders kunnen geen afscheid nemen van het cliché uit de jaren ’90 toen bruiloften werden gefilmd met enorme videocamera’s. Natuurlijk is er een geweldige technologie, van drones tot steadicams: Maar denk er eerst eens over na. Je wilt niet in de weg zitten, de dansvloer omcirkelen, een stoorhelikopter of zelfs een enorme, pluizige microfoon meenemen die alles opneemt wat er gezegd wordt. Probeer de apparatuur vooral te reduceren tot de camera. Leer hoe je het goed kunt gebruiken. Je kunt geen betere beslissing nemen.

6. gebruik maken van eenvoudige filmtechnieken

Hoewel ik voor de documentairestijl ben, geloof ik ook dat het resultaat een zekere filmische uitstraling kan hebben. Je zou de volgende ideeën kunnen proberen.

Perspectief

Bij het filmen van ceremonies of toespraken moet u ook rekening houden met het perspectief van de gasten. In films zien we de gesprekken meestal vanuit het perspectief van de luisteraar. Tijdens een bruiloft zitten onze luisteraars bijna altijd. De meeste videomakers plaatsen hun statieven echter op een hoge plaats, ver weg van de actie. Probeer het perspectief van een gast na te bootsen: Ga in een fauteuil zitten, ga dicht bij elkaar zitten en film vanuit een lage hoek.

Beweging die het moment vertegenwoordigt

In films imiteert de camerabeweging vaak de actie. Een gesprek in een café is bijna statisch, terwijl een vechtscène vaak in een nogal chaotische stijl wordt geschoten met veel camerabeweging. Zo wordt het publiek onderdeel van de scène – een truc die we ook op een bruiloft kunnen gebruiken. Laten we eens kijken uit welke scènes een typische bruiloft bestaat. De voorbereidingen (beweging), toespraken (bijna geen), confetti en knuffels na de ceremonie (veel beweging) en dansen (weer veel beweging). Voor deze filmtechniek heb je alleen een camera nodig en die hoeft niet onnodig de aandacht op zich te vestigen. U hoeft alleen maar te beslissen of u een statief of een monopod gebruikt of dat u het gewoon met de hand draait.

Gesprekken

Als je de speeches filmt met twee of meer camera’s, moet je de onderwerpen zo positioneren dat ze een gesprek vanuit verschillende hoeken vertegenwoordigen. Het onderwerp van camera 1 moet bijvoorbeeld links van het onderwerp in camera 2 staan, net als bij een gesprek. Dit is een andere zeer eenvoudige filmtechniek.

7. een nieuwe dimensie met geluid

Het opnemen van geweldig geluid hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ik denk niet veel aan grote microfoons op de camera – het vestigt gewoon de aandacht op je en maakt mensen nerveus. U moet de ceremonies en toespraken zo eenvoudig mogelijk houden. Ik heb een kleine Sony-audiorecorder in de luidsprekerzak gedaan en een lavaliersmicrofoon op het jasje. Het is klein, eenvoudig en geeft geweldige resultaten. Maar je kunt ook op een heel andere manier geluid maken. Kijk uit voor wind, auto’s op grind, vogelzang of verkeer tijdens de dag van de schietpartij. In plaats van te proberen alles op te nemen, onthoudt u gewoon deze geluiden en voegt u ze later in uit een selectie van standaard audiowebsites. Het kost u niets en bespaart u 30 minuten werk. En het klinkt meestal ook beter.

8. vertel het verhaal op een creatieve manier

Het vertellen van interessante verhalen is een essentieel aspect van uw vak. Het is vaak de moeite waard om een “niet-lineaire” benadering te kiezen, d.w.z. een film die niet alles van begin tot eind achter elkaar vertelt. Veel videomakers voegen fragmenten van de ceremonie en toespraken toe aan de hele film om het verhaal van de bruiloft beter te kunnen vertellen. Je kunt zo dynamisch zijn als je wilt. Probeer de video te laten beginnen en eindigen met dansen. Of gebruik foto’s van de opstelling of interviews met de bruid en de bruidegom van de vorige dag. Er zijn geen vaste regels! Vaak is het ook leuk om relevant B-rollenmateriaal voor de betreffende spreker op te nemen. Terwijl de vader van de bruid over zijn prachtige kleinkinderen praat, kun je tegelijkertijd wat beelden van hen laten zien. Dit is een goede manier om de personages dichter bij het publiek te brengen. Ik hou er ook van om objecten voor het nageslacht vast te leggen. Het lijkt misschien vreemd om krantenkoppen, mobiele telefoons of de auto van oom Klaus te laten zien. Maar over 20 jaar zullen deze details de bruiloft weer tot leven brengen. Stel je voor dat jij en het stel voor het eerst naar een ander land reizen. Bij het filmen in het buitenland dwalen onze ogen automatisch af naar alles wat anders is aan gebouwen of de omgeving. Ik noem dit mijn “ansichtkaartentheorie”. Maar als we in ons eigen land filmen, nemen we alledaagse dingen als vanzelfsprekend. Zoek de schoonheid in alle dingen en neem het creatief op!

9. denk na over uw bedrijf

Bedenk hoe u uw winst verder kunt verhogen en tegelijkertijd uw klanten een onvergetelijke dag kunt bezorgen. Krachtige bewerkingstools maken het gemakkelijker dan ooit om een korte video te maken met de hoogtepunten ter plaatse, die tijdens de ceremonie aan het bruidspaar en de gasten kan worden getoond. U kunt ook upgrades naar 4K aanbieden of zelfs een link naar een digitale download voor familie en vrienden.

10. Schiet op.

Draai de bruiloft voor jezelf en niet alleen voor het paar. Klinkt dat raar? Misschien wel, maar vergeet nooit dat je als kunstenaar bent ingehuurd omdat klanten je werk leuk vinden. Als je koppig werkt vanuit een lijst of constant denkt “Heb ik genoeg foto’s van de familie van de bruid? Je kunt geen meesterwerk in handboeien schilderen. Je doel moet zijn om goed geconstrueerde en creatieve foto’s te maken in je eigen stijl, die gemakkelijk in elkaar kunnen worden geknipt. Denk niet eens aan wat uw concurrenten doen. Zoals Albert Einstein zei: “Wees een stem, geen echo”. Als je op zoek bent naar inspiratie, kijk dan naar echte films en integreer deze methodes in je eigen werk, en kopieer niet wat de videograaf vanaf de volgende straat doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *