FOTOSHOOT

TIP VOOR DE BESTE TIJD VOOR EEN FOTOSHOOT

Ik word vaak door klanten gevraagd wanneer de beste tijd is voor een fotoshoot. Vaak denken mensen dat de beste tijd om foto’s te maken rond het middaguur is, als de zon hoog staat. Maar helaas is het licht niet bepaald optimaal en vleiend.

Ik was in staat om een model(l)paar te overtuigen van een kleine fotoshoot die rond 13:00 uur plaatsvond. Hier kunt u het resultaat zien.

Je kunt duidelijk zien dat de hoge zon zeer ongunstige schaduwen werpt. Rimpels in het gezicht worden veel duidelijker.

Je kunt op dit moment van de dag mooie foto’s maken, maar de inspanning is veel hoger en je moet meer nadenken over de locatie waar je de foto’s maakt. Voor foto’s genomen op 12 – 14 uur zijn plaatsen die een natuurlijk of kunstmatig dak bieden geschikt (bv. daken, parken, bomen, parkeergarages, ingangen, …). Het licht raakt het model niet meer direct, maar wordt gereflecteerd door de vloer, de wanden etc. en raakt dan het model als diffuus, zacht licht. Kijk voor meer tips over fotografie op fotografiemarkt.nl.

Maar zelfs dan moet je voorzichtig zijn. Afhankelijk van de kleur kan de achtergrond leiden tot onaantrekkelijke kleurverschuivingen (bijv. groen bij het maken van foto’s onder een boom in een weiland).

Wat is dan het ideale moment?

Eigenlijk zijn er twee keer die zeer geschikt zijn voor foto’s: ’s morgens vroeg of ’s middags laat / ’s avonds. Idealiter kort na zonsopgang of kort voor zonsondergang.

Het licht raakt het model (of in ons geval het paar modellen) zeer steil en is niet zo sterk als op het middaguur. Je kunt duidelijk zien dat het er veel vriendelijker uitziet, en kleinere rimpels, die je duidelijk zag in de bovenste foto, zijn verdwenen.

Vooral kort na zonsopgang heeft het licht een heel bijzonder karakter. Het is niet zo roodachtig als het avondlicht (voor mijn subjectieve gevoel). Maar omdat maar weinig mensen zo vroeg willen opstaan, zijn er minder vaak foto’s te zien die bij zonsopgang zijn genomen. (Misschien zijn er vroege vogels onder u die ge├»nteresseerd zijn in foto’s van de zonsopgang op ­čśë).

Wat men ook heel goed kan doen in de ochtend en/of avond zijn achtergrondfoto’s.

Vanaf de voorkant heb ik een beetje opgehelderd met een flitser, zodat de achtergrondverlichting en het geleidings licht in balans zijn en het paar niet te donker wordt weergegeven. Als alternatief kunt u hier een reflector gebruiken. Heel mooi is de lichte naad rond het haar en de kleren te zien, wat het koppel weer heel mooi accentueert en hen doet opvallen op de foto.

Nog een opmerking over het weer. Als de zon echt sterk schijnt, is het niet noodzakelijkerwijs het beste weer voor allerlei foto’s. Een lichte bewolking of hoge mist is dus erg goed voor vleiende portretten, omdat het licht wat zachter wordt en er niet zo’n harde schaduwen zijn.

Ik hoop dat deze tip je kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *