Video-opnamen met de drone

Video-opnamen met de drone: 10 tips voor het vliegen

De afgelopen maanden heb ik mijn drone hier steeds weer weggehaald. Ik hou van de combinatie van technologie en mooie video-opnames en ik combineer graag familie-uitstapjes met een dronevlucht!

Belangrijkste lessen

Ik heb veel geleerd van problemen, vragen en fouten. Niet in de laatste plaats dankzij tips van mijn blog en nieuwsbrief lezers – dank u wel!

Ik ben blij dat ik deze leerstof kan doorgeven. Dus mijn 10 beste tips voor drone vliegen staan in deze blogpost. Ik heb ze ook samengevoegd in een PDF om te downloaden.

De tips gaan vooral over vliegen, niet over filmen of fotograferen met de drone.

Als je geïnteresseerd bent in waarom ik voor de DJI Mavic Pro heb gekozen, kun je dat lezen in mijn eerste drone blogpost. Daar heb ik ook de richtlijnen samengevat die in Nederland gelden.

Voor de eerste vlucht

1 Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Je hebt een aansprakelijkheidsverzekering nodig voor het vliegen met drones in Nederland. Een schadebedrag van CHF 1 miljoen moet ten minste worden gedekt.

Hoewel ik een particuliere aansprakelijkheidsverzekering heb, heb ik een speciale verzekering voor de drone voor zakelijke doeleinden afgesloten.

2 Leer de belangrijkste functies kennen

Met mijn eerste video heb ik meteen mijn drone in de sneeuw laten zinken. Ik wist niet hoe ik de propellers moest uitschakelen en was wanhopig op zoek naar de stopknop. De drone stopte op een gegeven moment, maar een beetje laat.

Daarom: Voordat je probeert te vliegen, lees de handleiding, google of vraag iemand om de propellers van je drone te stoppen. Dit is ook handig als je het in je hand wilt houden.

Met de Mavic Pro moet je de joystick naar links trekken en even wachten, dan stoppen de propellers. Onlangs probeerde ik de kleine no-name drone van een collega, het werkte daar precies hetzelfde.

Vluchtvoorbereiding

3 Verduidelijken waar je mag vliegen – en waar niet.

Vooral rond vliegvelden en vliegvelden zijn drones niet toegestaan in de lucht. Voor Nederland vindt u een interactieve kaart waarop de verboden gebieden zijn aangegeven.

Als u wilt filmen op een specifieke locatie die zich in een verboden zone bevindt, vraag dan tijdig de nodige toestemming.

4 Vergeet de updates niet

Als ik weet dat ik de komende dagen met drones ga vliegen, maak ik al eerder aankomende updates. Thuis, of uiterlijk in de auto. Met updates kan je veel tijd verliezen.

5 Laadt batterijen weer volledig op

Als ik terugkom van een vlucht, laad ik de batterijen onmiddellijk op en haal ze de volgende dag uit het laadstation. Helaas ontladen de accu’s zich relatief snel, vooral als het koud is. Dus als het een tijdje duurt voordat ik de volgende keer vlieg, sluit ik de avond ervoor de accu’s weer aan op het laadstation en heb ik dus de volledige vliegtijd.

Onderweg met de drone

6 No-Fly met menigte

In Nederland is het verboden om zonder de juiste vergunning over massa’s mensen te vliegen. Zorg er dus voor dat je minstens 100 meter afstand houdt.

7 Bescherm uw drone

Zorg voor een goede verpakking voor onderweg! Het voordeel van de DJI Mavic Pro, mijn drone, is dat hij klein is en in elke rugzak past. Toch heeft het gevoelige onderdelen, vooral de joystick van de controller en de propellers van de drone zijn fragiel.

Daarom heb ik nu een zaak voor de controller en de beste drone. De drone is nog steeds handig en ik kan hem overal mee naartoe nemen, maar hij kan niet verstrikt raken in de rugzak en is goed beschermd.

8 Batterijen niet te koud

Nu in het voorjaar is dit geen probleem meer, in ieder geval in het laagland zijn de temperaturen nu hoger ­čÖé Maar als je in de winter of op een zeer koude plek vliegt, neem dan de batterijen die je op dat moment niet gebruikt in je broek- of jaszak. Zo lozen ze zich niet vanwege de kou en zijn ze een beetje opgewarmd voor gebruik.

9 Zorg voor een landingsplaats

Als er sneeuw ligt of de grond nat is, is het goed om een landingsplaats voor de drone te hebben.

Na mijn eerste dronevideo, waarbij ik de rugzak in de sneeuw legde en er vanaf vloog, schreef een aantal mensen me hun tips. Ze nemen een deurmat mee of zelfs een speciale drone landingsplaats.

Ik heb sindsdien verschillende dingen uitgeprobeerd: Een van de wieldoppen van de auto is te klein en te glad. Een wollen deken kan door de propellers van de drone worden weggeblazen en is dan niet meer nuttig. Eindelijk heb ik een speciaal landingsplatform voor drones gekocht. Het is mooi en licht, ik kan het opvouwen en overal mee naartoe nemen zoals de drone zelf. Zodat het niet weggeblazen wordt, heeft het kleine haringen als een tent waarmee ik de landingsplaats op de grond kan repareren.

Het is ook nuttig als de landingsplaats zich goed onderscheidt van de omgeving. Dan vind ik het beter uit de videobeelden uit de lucht en weet ik waar ik de drone moet landen.

10 Het vullen van de auto met elektriciteit

Mijn Mavic Pro Platinum Edition wordt geleverd met een voeding voor de auto. Ik kan dus de batterij bij de sigarettenaansteker tussen twee plaatsen opladen en langer vliegen, dit vind ik heel praktisch!

U kunt zo’n voeding voor verschillende modellen kopen, als er geen enkele aan uw drone is geleverd.

En nu: Een goede vlucht!

Deze tien tips geven je als beginner een voorsprong: je bespaart jezelf een aantal van de problemen waar ik in het begin mee te maken had.

Nu hoop ik dat je net zoveel plezier beleeft aan drone vliegen als ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *