wonen

5 bespaartips voor thuis

Wil je duurzamer wonen, maar heb je geen idee hoe te beginnen? We helpen je op weg. Duurzaam leven is niet moeilijk, het is even wennen. Check onderstaande tips, voor een eco friendly woning, die weinig tijd en geld kosten en veel opleveren.

Niet nieuw, maar refurbished

Refurbished spullen zijn gebruikte producten, van hooguit een paar jaar oud, die volledig zijn nagekeken en schoongemaakt door experts. En waar nodig zijn ze gerepareerd. Zo goed als nieuw. 

Waarom is het slim om voor refurbished te kiezen in plaats van nieuw? Het is een stuk duurzamer, want er komt geen nieuw productieproces aan te pas. En misschien nog wel belangrijker; je krijgt hoge kwaliteit voor een lage prijs. Refurbished producten zijn namelijk een stuk goedkoper dan nieuwe. Google maar eens op refurbished laptops, smartphones of wasmachines.

Veel refurbished elektrische apparaten zoals wasmachines, drogers en koelkast kun je ook huren. Dat is dubbel zo voordelig. Want zo heb je geen aanschafkosten. Witgoed leasen is extra duurzaam en al helemaal als je kiest voor een refurbished apparaat.

Duurzaam douchen

Wist je dat je je douchebeurt een stuk duurzamer kunt maken zonder korter te douchen? Natuurlijk kun je ook een paar minuten korter douchen. Dat bespaart zeker een hoop water. Maar de grote winst zit in een waterbesparende douchekop. Zo douche je comfortabel terwijl je tot wel 50% water bespaart. Een waterbesparende douchekop koop je bij bouwmarkten zoals Gamma, Praxis of Karwei. Let tijdens de zoektocht goed op hoeveel water per minuut de kop gebruikt. Een echte waterbesparende douchekop gebruikt 4,3 tot 6,9 liter water per minuut. Dit staat aangegeven op de verpakking.

Herbruikbare spullen

We hebben ongemerkt best veel wegwerpspullen in huis. Denk aan; inpakpapier, keukenrol, rietjes, plastic tasjes, kant-en-klare schoonmaakdoekjes, boterhamzakjes en wattenschijfjes. Dit wordt allemaal weggegooid en hoe meer afval, des te minder milieuvriendelijk. Kies daarom voor herbruikbare alternatieven. Gebruik kranten of tijdschriften als inpakpapier, koop wasbare schoonmaakdoekjes, siliconen of stalen rietjes en een canvas boodschappentas. En voor plastic zakjes je kun je beter Bee’s Wraps of RVS bakjes gebruiken. Ook voor wattenschijfjes bestaan ook wasbare varianten. Super handig, zo hoef je nooit meer nieuwe te kopen. Dat scheelt geld!

Milieuvriendelijke verlichting

Led lampen besparen zo’n 90% energie ten opzichte van een gloeilamp en 80% ten opzichte van een spaarlamp. Een behoorlijk verschil. Het is dus “de moeite” waard om alle lampen in huis te vervangen door led lampen met energielabel A++. Deze besparen het meest. Denk er ook aan om het licht altijd uit te doen als je een ruimte verlaat. En doe de gordijnen open en laat natuurlijk licht binnen. Zo hoef je geen lamp aan te zetten om iets te zien. En als het zonnetje schijnt wordt je woning ook nog eens een natuurlijke en goedkope manier verwarmd.

Zuinige apparaten

Wasmachines, vaatwassers, koelkasten. Ieder huishouden staat er vol mee. Logisch, want ze maken ons leven een stuk makkelijker. Zulke apparaten zijn niet goedkoop en gaan dus lang mee. Maar de energienorm is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Grote kans dat je wasmachine van 6 jaar oud helemaal niet zo energiezuinig meer is. En hoe minder energie het apparaat verbruikt, hoe beter het is voor het milieu én je portemonnee. 

Check daarom hoe zuinig je elektrische apparaten zijn. Niet zo zuinig of zelfs kapot? Vervang ze met een duurzamer apparaat. Komt de aanschaf financieel even niet uit? Huur het! Witgoed huren is snel geregeld en voordelig. Want service, onderhoud en reparatie zijn inbegrepen in de prijs. Bovendien heb je geen hoge aanschafkosten als je het huurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *