Elektrische step kopen

Elektrische step kopen? Zo is het begonnen!

Bij een step denken de meeste mensen aan een kleine fiets zonder trappers voor kinderen, voorzien van twee kleine wieltjes, een plank om op te staan en een stuurtje. Tegenwoordig kun je ook een elektrische step kopen, daar kun je zelfs als volwassene op rijden. Toch zijn gemotoriseerde steps helemaal niet zo nieuw als je wellicht zult denken. We duiken op deze pagina in de geschiedenis van steps met een motor.

Autoped

Het Amerikaanse merk Autoped is rond 1910 begonnen met de productie van een gemotoriseerde step die uitgerust was met een 155cc motor (1 cylinder). Het stuur stond schuin naar achteren gericht, met 2pk reed deze step maar liefst 56 km/u. De eenvoudige gashendel verschilt niet eens zoveel van een elektrische step die je tegenwoordig kunt kopen. Later werd de motor verplaatst en kwam er een zadel bij, wat eigenlijk weer het prototype van een Vespa scooter was. Ergens tussen 1921 en 1923 is de productie van de Autoped gestopt.

De weg naar Purmerend

In 1968 zong Wim Sonneveld “op de step, ben zo blij dat ik ‘m heb”. Dit liedje werd geschreven door Annie M.G. Schmidt, de tekst was geïnspireerd op het echte verhaal van enkele jongens die in 1962 met een autoped van Amsterdam naar Purmerend zijn gereisd. Eén van deze jongens is later begonnen met een echte steptocht van 21,5 kilometer lang. Er zou daarna nog een langere rit bijkomen.

Nederlandse Autoped Federatie

Het is een beetje verwarrend, maar de leden van de NAF rijden niet op een gemotoriseerde step maar op steps met een klein achterwiel en een groot voorwiel. Die lijken veel op de klassieke velocipede maar dan kleiner. Kickbike is een bekend merk van dit soort steps. Om het nog onduidelijker te maken noemen ze een step in het Engels een scooter… Dus de Nederlandse Autoped Federatie is specifiek voor zelf aangedreven steps, je kunt daar geen elektrische step kopen!

Back to the Future

De film Back to the Future is een beroemde film uit 1985, waarin Marty McFly naar 1955 reist en daar allerlei avonturen beleefd. Op de vlucht voor enkele ongure personen ‘leent’ hij een step van een kind en trekt er het stuur van af. Zo vindt Marty de skateboard uit. Dit was natuurlijk maar een film, toch was het rond die tijd dat de jeugd rollerskates onder een plank zouden bevestigen waar uiteindelijk de skate cultuur uit voortkwam.

Elektrische scooter

De eerste e-scooter (step in het Engels) stamt uit 1996, en werd gemaakt door Peugeot. Toch zou het tot 2017 duren dat de hype van e-steps echt zou losbarsten. Eerst kwam het Amerikaanse bedrijf Bird, snel daarna kwam Spin, toen Lime en vervolgens Skip. En dan hebben we het alleen nog maar over de Amerikaanse bedrijven. Internationaal was er Grin, Ride en Ninebot. Die laatste is opgegaan in Segway, één van de investeerders in Ninebot was Xiaomi. Dit Chinese bedrijf heeft de zeer populaire M365 op de markt gebracht, die door Fastfuriousscooters.nl wordt verkocht onder de naam Dutchebike GO2.

Nu een elektrische step kopen

Bij Fastfuriousscooters.nl kun je vandaag de dag dus een elektrische step kopen. Die rijdt tot 20 km/u en kan met gemak het gewicht van een gemiddelde volwassen persoon aan. In Nederland zijn ze (nog) niet toegestaan op de openbare weg, al worden ze in veel gemeenten wel gedoogd door de politie. Hoewel het nieuwerwetse steps lijken te zijn, is dit dus helemaal niet het geval. Dat je ze tegenwoordig via het stopcontact op kunt laden, en dat je er ook binnen in bijvoorbeeld een grote fabriekshal mee kunt rijden is wel nieuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *