Hoe zorg je ervoor dat jouw website de juiste doelgroep bereikt?

Hoe zorg je ervoor dat jouw website de juiste doelgroep bereikt?

Als je een website hebt, met welke inhoud dan ook, dan wil je vooral dat veel mensen deze bezoeken. Maar de hoeveelheid bezoekers zegt niet altijd iets over de effectiviteit en het nuttige bereik van je site. Je wilt vooral de bezoekers trekken die tot je doelgroep behoren.

Wie wil je bereiken?

Voor je een website opstart, of deze nu voor een winkel, een goed doel, tv-programma of wat dan ook is, moet je heel goed in kaart hebben gebracht welke doelgroep je hiermee wilt bereiken. Een site kan miljoenen bezoekers hebben, maar toch niet effectief zijn. Als je bijvoorbeeld gericht bent op Nederlandse pubers, maar qua bezoekers vooral Amerikanen van middelbare leeftijd trekt, dan gaat er iets mis. Al komen zij in hele grote getalen, je hebt er uiteindelijk helemaal niks aan.

Om de juiste doelgroep wél te bereiken, moet je allereerst zorgen voor een website die aansluit bij de mensen die je als bezoekers op het oog hebt. Een puber is op zoek naar andere informatie dan een 50plusser. Maar dat niet alleen: ook de uitstraling van de site moet kloppen bij de beoogde bezoekers.

Hoe de site er dan precies uit moet zien, dat is nog niet zo makkelijk te bepalen. Er gebeurt veel op het gebied van websitedesign, en wat vandaag nog modern kan zijn, is morgen achterhaald. Zelf een goede site opzetten, die en de juiste bezoekers trekt, en een aantal jaren mee kan gaan, is behoorlijk lastig.

Schakel hulp in

Een website maken, dat kan iedereen. Er is voldoende, veelal gratis, software beschikbaar die zelfs iemand zonder enige kennis van programmeren in staat stelt om een site in elkaar te zetten. Het resultaat zal echter behoorlijk standaard zijn, en zeker niet uniek. In sommige gevallen is dit niet erg, bijvoorbeeld wanneer de website een onbelangrijk onderdeel van de bedrijfsactiviteiten vormt, en hij er bijvoorbeeld uitsluitend is om contactgegevens te delen.

Voor de meeste bedrijven geldt echter dat zij met hun website meer willen dan dat. Originaliteit en een goede aansluiting bij de doelgroep zijn voor hen essentieel. Hier zelf een passende site voor samenstellen is lastig, zeker zonder enige ervaring. Een ontwerpbureau inschakelen is in dit geval vaak de beste optie. Zij denken met u mee, en gieten de plannen die u heeft en eisen die u stelt in een goede website die aansluit bij uw doelgroep. Is de website een onderdeel van een grotere campagne, dan kan een creatief bureau deze in zijn geheel vormgeven. Zo zorgt u ervoor dat al uw communicatie feilloos op elkaar aansluit en elkaar kan versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *