Sportkleding

Sportkleding wassen na elke work-out: is het echt nodig?

Uitgesloofd met cardio? Check. Teveel gewichten gepushed? Check. Sportkleding in de was? Check! De meeste sporters gooien na één bezoekje aan de sportschool hun sportkleding in de was. Klinkt best logisch als je erg hebt gezweet, maar is het echt wel nodig om je kleding te wassen na iedere work-out?

Invloeden sportkleding wassen

Of je echt je sportlegging en sportshirt moet wassen na een sportsessie hangt af van de omstandigheden. Zo zweet de één meer dan de ander en heeft iedereen een verschillend intensiviteitsniveau tijdens het sporten. Ook de regio waar je sport verschilt of je je kleding direct in de was gooit. Op droge plaatsen kan je best even je sportkleding laten drogen, maar in regio’s waar de luchtvochtigheid heel hoog is kan je het beter meteen wassen.

Hoe kan je sportkleding het beste wassen?

Als de sportkleding echt gewassen moet worden kan je dat maar beter op een goede manier doen. Zo houd je de kwaliteit goed en zorg je dat de ademende functie van de kleding niet verloren gaat. Het beste is om sportkleding zo heet mogelijk te wassen. Kijk vooraf in het label om te zien hoe heet de kleding precies gewassen kan worden en houdt de hoogst mogelijk temperatuur aan.

Gebruik tijdens het wassen van sportkleding nooit wasverzachter. Hierdoor kan er een klein laagje op de vezels achterblijven waar bacteriën zich in gaan hechten. Met grote gevolgen als bijvoorbeeld stinkende sportkleding. Vervang liever wasverzachter voor een klein scheutje azijn. Dit heeft een antibacteriële werking.

Dit kleding stuk moet je altijd wassen!

Hoewel je kleding best twee keer kan dragen tijdens het sporten is er echter één uitzondering; de sport-bh. Bij de huid onder je borsten kan gemakkelijker een schimmelinfectie ontstaan en daarom is het belangrijk om dit gedeelte van je lichaam goed schoon te houden. Een sport-bh krijgt het tijdens een work-out flink te verduren wat betreft zweet en bacteriën. Was daarom altijd je sport bh, of topje met ingebouwde bh, na je training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *